General Balıkesir Kemal Bey

General Balıkesir Kemal Bey (1888-1989)

Başçeşme mezarlığında ziyaret ettiğim diğer kahramanın asıl adı Mehmet Kemalettin’dir. Adını Kemal olarak kullanmayı tercih etmiş, soyadı kanunu sonrasında Balıkesir soyadını almıştır. Başarılı eğitim hayatını İstanbul Harp okulunda teğmen rütbesi ile tamamlamıştır. Balkan savaşlarında Edirne kalesinde, I. Dünya savaşında Çanakkale ve Kafkas cephelerinde görev almıştır. Çanakkale muharebelerinde hücum müfreze komutanlığı yapmış, altı yerinden yara almıştır. Mondros mütakeresi sonrasında yarım bıraktığı Erkan-ı Harbiye mektebinden yüzbaşı rütbesi ile mezun olmuş.Milli mücadele yıllarındaki bu büyük çaba ve eğitime verdiği önem bana ilham kaynağı oldu. İzmir işgali sonrasında Balıkesir halkını Milli Mücadeleye teşvik etmiş. Kurduğu birlik ile Balıkesir’den Bergama’ya oradan Soma’ya, Akhisar’a geçip Yunan birliklerine karşı başarılı faaliyetlerde bulunmuş. Özellikle batı Anadoluda halkla birlikte hareket eden ve de halkı yönlendiren komutanlardan biridir. ‘’Karesi Mürettep Taburları’’ adı ile I. ve II İnönü Müharebelerine katılmıştır. Eskişehir-Sakarya Müharebelerinden sonra Binbaşı olmuş. Büyük Taarruz’a birinci süvari tümeni kurmay başkanı sonra da Yarbay olmuştur.

Çanakkale savaşında: Harp madalyası

Kurtuluş savaşında : İstiklal madalyası (Kırmızı şeritli)

Sakarya Meydan muherebesinde: Kılıçlı İmtiyaz madalyasıverilmiştir.

Adı Balıkesir’de bir okula, Soma ve Erdek’te bir caddeye verimiştir. Özel eşyaları Kuvayi Milliye müzesinde sergilenmektedir.

Askeri Yargıtay üyesi Kemal bey sağlık durumu sebebiyle 1945 yılında emekliye sevkedilmiştir.

Erdek’e yerleşmiş ve ziraat ile uğraşmıştır. General Kemal bey 1989 yılında vefat etmiştir. Benim gibi öğrencilere örnek olduğu için Allah razı olsun. Bende oluşturduğu etkiyi anlatacak söz şudur: ‘’Geçmişini bilmeyen geleceğini inşaa edemez’’.

 


Kaynakça:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Kemal_Bal%C4%B1kesir

Merve ÜNAR,General Kemal Balıkesir’in hatıralar ışığında esareti ve Bergama Cephesi’ndeki faaliyetleri,Balıkesir Üniversitesi,Araştırma makalesi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kayabey Camii

Balıkesir Atatürk Evi

Keçecizade Mehmet Emin Bey